Allun Spicy & Creamy keitto

Kaupassa ollessani halusin tehdä nopeasti ruokaa, mutta sellaista jossa ei ole nopeita hiilareita paljon. No ostin jauhelihaa, chorizo makkaraa, pakastekasviksia jne. 🙂

Ainekset:

  • 700g jauhelihaa
  • 230g chorizo makkaraa (paketti)
  • 300g paprika-suikaleet (pakaste)
  • 450g Parsakaali-kukkakaali-porkkana (pakaste)
  • 200g Pitkät ohuet pavut (pakaste)
  • 225g Jalopenoja (purkki)
  • 200g Creme Bonjour mustapippuri tuorejuusto
  • 140g Mutti tomaatti pyree
  • 2kpl Fond du chef beef lihafondi
  • 4dl Kuohukerma
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • Savustettua paprikajauhoa
  • Soijaa
  • Balsamico etikkaa
  • Vettä

Ohjeet:

Ruskista jauheliha, mausta se suolalla ja pippurilla. Lisää kattilaan noin 2dl vettä ja 2 Fond du chef beef lihafondia. Siirrä ruskistetut jauhelihat kattilaan. Pilko chorizot noin 5-6mm pätkiksi ja siirrä ne kattilaan. Lisää kattilaan tomaattipyree, tuorejuusto ja kerma. Lisää kattilaan kasvikset ja jalopenot. Sekoita. Tarkista maku, lisää tarvittaessa loraus soijaa ja balsamico etikkaa. Anna kiehua noin 10min. Valmis.

Ravintosisältö (100g):

Kalorit 178kcal, Proteiini 7.1g, Hiilihydraatit 4.8g, Rasva 14,3g

Jouluinen lihapata

Ainekset:

  • 2kg naudan etuselkää
  • 5 sipulia
  • 3 yksikyntistä valkosipulia silputtuna
  • 280g tomaattipyreetä
  • 2 kanelitankoa
  • 2 sitruunan kuori raastettuna
  • 1plo punaviiniä
  • 4dl vahvaa lihalientä
  • 1dl balsamicoetikkaa
  • 2 rkl suolaa
  • 6kpl laakerinlehtiä
  • 1rkl mustapippurirouhetta
  • 3tl juustokuminaa
  • chiliä
  • Worchester-kastiketta
  • tuoretta timjamia
  • voita

Leikkaa liha kuutioiksi. Ruskista lihakuutiot voissa pannulla ja siirrä ne haudutuspataan. Pilko sipulit suhkot isoiksi paloiksi, kuullota niitä voissa ja siirrä nekin haudutuspataa. Lisää haudutuspataan loput aineet ja hauduta noin 12-16 tuntia medium teholla. Eli laita illalla tulemaan, niin iltapäivästä voi syödä. Tämä vaan paranee mitä kauemmin tämä hautuu.

Tarjoa keitettyjen perunoiden ja hyvän punaviinin kera.

Allun Slow Cook Kana

Tämä on halpa ruoka, mutta ottaa aikaa. Se ei tosin ole iso ongelma, koska tämän voi tehdä osittain vaikka työpäivän tai yön aikana. Tarvitset tekemiseen haudutuspadan.

Ainekset

  • Broilerin reisikoipia
  • Paprikaa
  • Sipulia
  • Kanalientä
  • Curry-maustetta
  • Lime-mehua
  • Sitruuna-pippuria
  • Suolaa
  • Vehnäjauhoja tai Maizenaa
  • Chilimaustetta

Vaihe 1

Pilko paprikat ja sipulit suikaleiksi ja laita ne haudutuspadan pohjalle. Lisää päälle broilerin reisikoivet. Kaada pataan kanalientä niin, että koivet peittyvät. Laita koipien päälle vaikka syvälautanen painoksi, että ne pysyvät liemessä. Sit vaan pata päälle. Itse tein high asetuksella 5 tuntia. Jos jätät vaikka työpäiväksi tai yöksi on lienee viisainta käyttää pienempää tehoa.

vaihe 2

Nosta broilerit pois haudutuspadasta (varovasti, ne on aika mureita). Nosta myös paprikat ja sipulit reikäkauhalla sivuun.

Ota haudutuslientä reippaasti paistinpannulle. Keittele sitä kasaan, niin että siitä on haihtunut suunnilleen puolet. Liemen kiehuessa voit irroitella reisikoivista nahkat ja lihat. Ne lähtevät suhkot helposti.

Laita riisiä kiehumaan. Itse keitin siinä haudutusliemessä, jota oli vielä jäljellä haudutuspadassa.

Kun liemi paistinpannulla on huvennut puoleen, mausta sitä makusi mukaan. Itse laitoin currya, lime-mehua, sitruuna-pippuria, suolaa ja Texas Pete chiliä. Lisäile aina vähän, kunnes siinä on kunnolla makua. Tämän jälkeen lientä voi vähän suurustaa esim. 3tl vehnäjauhoa mukiin vettä, sekoitus ja kaada liemen sekaan nauhana tai sitten ihan vaan sekaan maizenaa. Ei ole tarkoitus olla tosi jäykkää, mutta vähän jäykempää kun liemi.

Lisää paprikat, sipulit ja lihat liemeen. Sekoita ja anna vähän aikaa kiehua pienelllä taholla.

Tarjoa juuri tehty Allun Slow Cook kana riisin kanssa.

Bonus

Jos jaksat, niin voit paahtaa koipien nahkat kivaksi maukkaaksi lisukkeeksi uunissa. Varo ettei polta niitä. Myös talouspaperia kannattaa käyttää, että saa ylimääräisen rasvan niistä pois.

Kaalilaatikko

Teimpä ekaa kertaa kaalilaatikkoa ja jonkin verran virittelin normaaleja reseptejä. Tuli mielestäni täydellistä 🙂

Ainekset:

  • 2kg kaali
  • 1 sipuli
  • 800g jauhelihaa
  • 5dl vettä
  • 4dl kuohukermaa
  • 6dl maitoa
  • 1dl puuroriisiä
  • 1dl siirappia
  • voita
  • suolaa
  • valkopippuria
  • cayannepippuria

Valmistus:

Kuori kaalista uloimmat kerrokset pois. Leikkaa se lohkoiksi, niin että jätät keskustan pois. Noin 1/4 kaalista jää käyttämättä. Suikaloi kaalilohkot. Laita kaalisuikaleet, ripaus suolaa ja 5dl vettä isoon kattilaan.

Hauduta kaalia noin 20min kannen alla.

Hienonna sipuli. Ruskista jauheliha ja sipulit. Mausta suolalla, ripauksella valkopippuria ja cayannepippuria.

Valuta kaaleista ylimääräinen vesi pois. Sekoita joukkoon jauheliha-sipuliseos ja 1dl puuroriisiä. Sekoita hyvin.

Kaada seos isoon voideltuun uunivuokaan.

Sekoita maito, kerma ja siirappi hyvin keskenään. Kaada se tasaisesti vuokaan kaalien päälle.

Lisää päälle vielä ohuita viipaleita voista.

Kypsennä uunin alaosassa 175C asteessa noin puolitoista tuntia.

Maista, voi olla että tarvitsee lisätä lautasella vähän suolaa. Tarjoile puolukkahillon kanssa.

Punasipuli-Puolukka-Hillo

punasipuli-puolukka-hillo
punasipuli-puolukka-hillo
  • 500g (3 isohkoa) punasipulia
  • 400g puolukoita
  • 2,5dl vettä
  • 1dl balsamiviinietikkaa
  • 2tl suolaa
  • 3dl hillosokeria
  • ripaus cayannepippuria

Lämmitä uuni 125 asteiseksi. Poista 1 litran hillopurkista tiiviste ja laita hillopurkki uuniin.

Silppua sipulit ja laita ne kattilaan. Lisää kattilaan myös vesi. Anna sipulien kiehua pienellä lämmöllä noin 5min. Lisää puolukat ja anna kiehua taas 5min. Lisää loput ainekset, sekoita ja anna kiehua noin 15min.

Ota kuuma hillopurkki uunista ja kaada hillo siihen. Kun hillopurkki on jäähtynyt niin että sitä kärsii koskea, laita purkkiin tiiviste takaisin ja sulje purkki. Odottele vielä pari tuntia, että hillo jäähtyy ja jähmettyy ja siirrä purkki sitten jääkaappiin.

Tarjoa liharuokien kanssa.

Meksikolaistyylinen jauhelihakeitto

Tämä keitto on helppo valmistaa, koska siinä käytetään paljon säilykkeitä 🙂

Ainekset:

  • 3 salotti sipulia
  • 3 chiliä
  • 750 naudan jauhelihaa
  • 2kpl Fond du Chef Beef
  • 2pss taco-mausteta
  • 370g tomaattimurskaa (valkosipuli)
  • 420g valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
  • 400g kirsikkatomaatteja (säilyke)
  • 165g säilyke maissia
  • 2rkl savustettua paprikajauhetta
  • smetanaa
  • jotain chiliä
  • suolaa
  • öljyä
  • 1,25l vettä

Valmistus:

Pilko salottisipulit ja chilit pieneksi. Kuullota ne pienessä määrässä öljyä. Ruskista jauheliha ja mausta se taco-mausteilla. Siirrä chilit, sipulit ja jauheliha kattilaan. Lisää sekaan tomaattimurskat, pavut (liemineen), kirsikkatomaatit (liemineen), Fond du cheffit ja vesi. Sekoita ja anna kiehua noin 20min. Lisää maissit ja savustettu paprikajauhe. Sekoita, kiehauta, maista, lisää suolaa ja chiliä makusi mukaan. Anna kiehua vielä noin 10-15min. Maista uudestaan, lisää suolaa ja chiliä jos se vielä sitä kaipaa ja kiehauta.

Tarjoile kuvan mukaisesti smetanan kanssa. Syödessä puhko tomaatit lautasella, älä suussa, muuten poltat suusi 🙂

Katkarapukeitto

  • 1 iso sipuli
  • 3 kynttä valkosipulia
  • 2prk tomaattipyreetä
  • 1prk tomaattimurskaa
  • 1prk kuohukermaa
  • 1pkt yrtti tuorejuustoa
  • n. 400g katkarapuja
  • kalaliemikuutio
    voita, chiliä, suolaa
    krutonkeja

Kuullota sipulit ja valkosipulit voissa. Lisää joukkoon tomaattipyreet,
tomaattimurska ja kalaliemikuutio. Lisää noin desi vettä. Lisää puolet
katkaravuista. Soseuta sauvasekoittimella. Anna kiehua hiljalleen
noin 30min. Siivilöi. Painele isolla kauhalla massaa siivilän läpi, jottei tulee pelkkää nestettä. Lisää joukkoon tuorejuusto ja kerma.  Anna kiehua hiljalleen ja sekoita, kunnes tuorejuusto on sekoittunut kunnolla. Mausta mielesi mukaan chilillä ja suolalla. Lisää loput katkaravut. Kiehauta. Ota kattila pois liedeltä. Anna hautua noin 10min.

Tarjoa krutonkien kanssa.

 

Igorin kanaa Allun tapaan

Tämä reseptin löysin alkujaan Peggyn pieni punainen keittiö blogista. Mielestäni se kaipasi hieman lisää makua, joten tässä vähän viritelty versio. Lähinnä tuotu vähän tulisuutta ja lisätty muutaman aineksen määrää makua tuomaan. Ainiin ja tekojärjestystä muutettu.

 

Ainekset:

  • 600g broilerin sisäfileitä
  • 1 punainen paprika suikaloituna
  • 1 keltainen paprika suikaloituna
  • 2 isoa sipulia kuutioituna
  • 3 valkosipulin kynttä pilkottuna
  • 140g tomaattipyrettä
  • 1rkl sokeria
  • 2tl suolaa
  • 2dl  vahvaa kanalientä
  • 2 suolakurkkua
  • chiliä
  • 360g smetanaa

Pilko paprikat ja sipulit. Ruskista sisäfileet nopeasti pannulla ja siirrä ne uunivuokaan.

Kuullota paprikat ja sipulit pannulla. Kuutioi samalla suolakurkut.

Lisää paprikoiden ja sipuleiden joukkoon 2dl vahvaa kanalientä, tomaattipyree, 1rkl sokeria, 2tl suolaa, smetanat ja chiliä makusi mukaan.

Sekoita ja anna saostua muutama minuutti. Lisää fileiden päälle suolakurkku kuutiot.

Kaada kastike fileiden ja kurkkujen päälle.

Kypsennä uunissa 175C :ssä noin 30min.

Valmista odotellessasi riisi.

Tarjoile riisin kanssa.

 

Allun keitto

allunkeitto1 purjo
2 punaista paprikaa
2 purkkia tomattimurskaa
1 purkki tomaatti pyreetä
1 purkki maissia
4dl tummia mini spagetteja
700g jauhelihaa
250g salamisuikaleita
1,5l lihalientä (4kpl ”Fond Du Chef” ja 1,5l vettä)
1 pussi tacomaustetta
Chiliä, valkosipulia, pizzamaustetta, pippurirouhetta

  • Suikaloi purjo ja paprikat
  • Ruskista jauheliha ja mausta se tacomausteella
  • Siirrä jauheliha isoon kattilaan
  • Lisää sekaan salamisuikaleet
  • Lisää sekaan purjot ja paprikat
  • Lisää sekaan tomaattimurskat ja tomaattipyree
  • Sekoita
  • Lisää sekaan lihaliemi
  • Lisää sekaan chiliä ja valkosipulia (makusi mukaan)
  • Sekoita
  • Anna kiehahtaa
  • Lisää mini spagetit
  • Kun spagetit on kypsiä, lisää maissit ja ota kattila liedeltä.
  • Lisää pizzamauste, pippurirouhe
  • Anna vetäytyä noin 5min
  • Syö tai siis syökää, tästä tulee aika monta annosta

 

Blinit

Aineet:

  • 8dl kermaviiliä
  • 25g hiivaa
  • 5dl Tattarijauhoja
  • 2tl sokeria
  • 3dl kuumaa maitoa
  • 2tl suolaa
  • 2rkl voisulaa
  • 2kpl kananmunan keltuainen
  • 2kpl kananmunan valkuainen

Lisäksi;

  • Mätiä (tai savukalaa, sienisalaattia yms.)
  • Smetanaa
  • Punasipulia

Liuota hiiva kermaviiliin ja sekoita joukkoon tattarijauhot ja sokeri. Anna taikinan kohota yön yli jääkaapissa.

Sekoita ennen paistamista taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja vaahdoksi vatkattu valkuainen varovasti viimeisenä.

Paista taikinasta blini- tai ohukaispannulla voissa miedolla lämmöllä paksuhkoja blinejä.

Tarjoa kuumana mädin, smetanan ja punasipulin kanssa. Myös savukala, sienisalaatti, suolakurkkusilppu jne. sopii hyvin.